Par rapšu eļļu

Zvejnieksvētki – veselīgu zivju un jūras godināšanas svinības

Jau vairākus gadu desmitus jūlija otrajā sestdienā tiek svinēti Zvejnieksvētki, kuru laikā Latvijas piekrastes pilsētās tiek godināta jūra un zvejnieki. Neskatoties uz to, ka tradīcijām nav etnogrāfisku sakņu, maldīgs ir uzskats, ka Zvejnieksvētki ir radušies padomju laikos. Svētku pirmsākumi meklējami 1936. gadā Mazirbē, mazā Latvijas zvejnieku ciematā. Kad vasaras karstumā zivis nepeldēja krastā, Mazirbes iedzīvotāji nolēma sarīkot svētkus un godināt jūru. Te arī radusies tradīcija Zvejnieksvētku laikā nevis laiskoties, bet sacensties, piemēram, airēšanā un zēģelēšanā. Arī zvejnieku sievas mērojās spēkiem, kura ir veiklāka tīklu lāpītāja un zivju cepēja.

Nav pārsteigums, ka piejūras pilsētu un ciematu iedzīvotāji svētkos iesaistās ar lielu aizrautību, jo zivis ir tradicionāla maltīšu daļa. Gan agrāk, gan tagad jūras veltes tika pasniegtas katrā ēdienreizē, kā arī īpašos notikumos un svētkos, piemēram, Ziemassvētkos, kad tās simbolizēja pārticību un labklājību.

Zivis ir neatņemama veselīga uztura sastāvdaļa. Tās ir būtisks D vitamīna, selēna un Omega 3 taukskābju avots. Omega 3 polinepiesātinātās taukskābes cilvēks uzņem tikai ar ēdienu, tās netiek ražotas dabiski. Cilvēka ķermenī Omega 3 veido daļu no šūnu membrānas. Šīs taukskābes palīdz rasties hormonam, kas regulē asins sarecēšanu un artēriju sieniņu kontrakcijas, kā arī samazina iekaisumus. Lielā mērā pateicoties šīm pozitīvajām īpašībām, Omega 3 taukskābes aizkavē sirds slimību, triekas un citu ar asinsriti saistītu veselības problēmu rašanos. Omega 3 atrodama ne tikai zivīs, bet arī lapu dārzeņos, riekstos un augu eļļās. Viens no bagātīgākajiem šīs taukskābes avotiem ir rapšu eļļa, kas satur 10 reizes vairāk Omega 3 nekā olīveļļa.

Šī gada Zvejnieksvētku svinībās iesakām pārsteigt ģimeni un draugus ar veselīgu, garšīgu un Omega 3 taukskābēm bagātu maltīti.

Grilēts lasis sojas mērces un brūnā cukura marinādē

Sastāvdaļas:

  • 700 grami laša filejas
  • 4 ēdamkarotes rapšu eļļas
  • 5 ēdamkarotes sojas mērces
  • 5 ēdamkarotes ūdens
  • 3 ēdamkarotes brūnā cukura
  • Citronpipari
  • Ķiploku sāls

Sagatavošana:

Laša filejas gabaliņus apkaisa ar citronpipariem un ķiploku sāli.
Sajauc sojas mērci, brūno cukuru, ūdeni un rapšu eļļu. Maisa, kamēr cukurs ir izšķīdis. Zivs gabaliņus izmērcē marinādē un tur ledusskapī vismaz divas stundas.
Viegli ieeļļo grilu, sasilda un uzliek lasi ar ādu uz augšu, lai karamelizētais cukurs radītu glazūru un zivs gaļa būtu sulīga. Cep 6–8 minūtes uz vidējas uguns, pēc tam apgriež zivi un cep vēl 6–8 minūtes.

Labu apetīti un priecīgus Zvejnieksvētkus!