Veselība

Tauki veselīga bērna uzturā?

Vācu zinātnieki ir apstiprinājuši rapšu eļļas labvēlīgo ietekmi uz zīdaiņu attīstību.

Lai gan dietologi apstiprina, ka tauki uzturā ir nepieciešami, tie vēl joprojām neasociējas ar veselīgu uzturu, kaut arī patiesībā ir tā būtiska daļa. Dortmundes Bērnu uztura pētniecības institūta zinātnieki ir pierādījuši, ka taukiem vajadzētu kļūt par uztura sastāvdaļu jau no visagrākajiem dzīves mēnešiem. Pētījumos tika izmantota rapšu eļļa. Tā satur taukskābes, kas dabiski ir arī mātes pienā.

Tauku nozīme bērnu uzturā
Zīdaiņa vecums ir vispiemērotākais brīdis, lai uzsāktu veselīgu ēšanas ieradumu veidošanu. Ikviena māmiņa lieliski saprot, ka bērna dzīves pirmajiem mēnešiem ir būtiska nozīme viņa turpmākajā attīstībā. Nekas nevar aizstāt mātes pienu, taču brīdī, kad zīdaiņa ēdienkartē sākam ieviest cieto pārtiku, ir vērts padomāt par tās pareizu sastāvu. Dietologi apstiprina, ka pusgadu vecam bērnam dārzeņu zupām un biezeņiem var droši pievienot augu taukus, tostarp arī rapšu eļļu, kurā ir labvēlīgs neaizstājamo nepiesātināto omega-6 un omega-3 taukskābju sastāvs.

Pārsteidzoši pētījumu rezultāti
Pozitīvu rapšu eļļas ietekmi uz jaunāko bērnu attīstību ir pierādījuši Dortmundes Bērnu uztura pētniecības institūta pētījumi. 2008. gadā vācu dietologi pētīja 102 bērnus vecumā no pieciem līdz desmit mēnešiem. Bērni tika sadalīti divās grupās. Stingrā ārstu uzraudzībā vecāki deva saviem bērniem piecus ēdienus dienā, turklāt galvenais nosacījums bija ēdienos izmantot pārsvarā dārzeņus un kartupeļus. Pirmajā grupā dārzeņu un kartupeļu ēdieniem tika pievienota kukurūzas eļļa, bet otrajā – rapšu eļļa. Eksperimenta beigās tika salīdzināts omega-3 taukskābju līmenis bērnu organismā un tika konstatēts otrās grupas pārākums pār pirmo.

Omega-3 un jauna organisma attīstība
Kāpēc šāda informācija ir svarīga? Omega-3 taukskābēm ir pozitīva ietekme uz veselību. Mūsu organisms tās pats nesintezē, tāpēc tās jānodrošina no ārpuses, vislabāk ar uzturu vai tā bagātinātājiem. Rapšu eļļas piedeva ēdieniem ietekmē taukskābju līmeni asinīs. Savukārt, kā uzskata Dortmundes zinātnieki, tām ir pozitīvs efekts uz smadzeņu attīstību un organisma imunitātes sistēmu. Atbilstošs omega-3 daudzums zīdaiņu uzturā ir ļoti svarīgs, jo tieši dzīves pirmajos mēnešos organisms attīstās visstraujāk un to pareizs daudzums diētā palīdz arī pareizi veidoties nervu sistēmai un redzei. Pētījumu autori uzsver, ka bērni absorbē omega-3 un omega-6 taukskābes jau no 5–6 mēnešu vecuma. Turklāt zinātnieki atklāja, ka omega-3 taukskābes augu eļļās, piemēram, rapšu eļļā, ir pat stabilākas par tām, kas ir mātes pienā, kur tās arī ir dabiski pieejamas.

Dortmundes pētījumu rezultāts ir jauna bērnu uztura piramīda, ko popularizē vietējie dietologi.