Par rapšu eļļu

Rapšu eļļa – ziemeļu olīveļļa

Ceļojot pa Latviju, katrs no mums noteikti ir pamanījis ziemeļu klimatam tik raksturīgos skaistos, dzeltenos laukus. Šo augu sauc par rapsi, kas ne tikai priecē acis, bet arī ir ārkārtīgi labvēlīgs mūsu veselībai un nes labumu ekonomikai. Eļļa, kas tiek ražota no rapša, bieži tiek saukta par ziemeļu olīveļļu, un tam ir labs iemesls. Nenoliedzami – olīveļļa ir veselīgs produkts un viens no Vidusjūras reģiona iedzīvotāju uztura svarīgākajiem elementiem, ko bieži iesaka kā sirds slimību profilakses produktu. Taču, ja salīdzinām olīveļļu ar citām augu eļļām, tās uzturvērtība ir zemāka nekā, piemēram, rapšu eļļai. Tāpēc rapšu eļļa bieži tiek ieteikta centrālajā un Austrumeiropā dzīvojošajiem kā olīveļļas aizstājēja.

Augu eļļas ir nepiesātināto taukskābju avots, un dažas no tām, piemēram, Omega 6 un Omega 3, cilvēka ķermenis neražo – tās tiek iegūtas tikai no uztura. Omega 3 taukskābes ir daļa no šūnu membrānas. Tās atrodas sākumposmā hormonam, kas regulē asins sarecēšanu, artēriju sieniņu kustības, kā arī samazina iekaisumus. Lielā mērā pateicoties šīm pozitīvajām īpašībām, Omega 3 taukskābes aizkavē sirds slimību, triekas un citu ar asinsriti saistītu veselības problēmu rašanos. Taču bieži vien mūsu uzturā pietrūkst Omega 3, tāpēc ir īpaši svarīgi lietot produktus, kuri satur šo taukskābi. Viens no tādiem produktiem ir rapšu eļļa, kas satur desmit reizes vairāk Omega 3 taukskābju nekā olīveļļa.

Vērts pieminēt, ka rapšu eļļa ir ne tikai bagātīga ar polinepiesātinātajām taukskābēm Omega 6 un Omega 3, bet arī ir optimālajās daudzuma attiecībās – 2:1, kas ir nepieciešamais taukskābju daudzums Vidusjūras iedzīvotāju uzturā. Olīveļļā šī attiecība ir 9:1, kas dod mazāku labumu cilvēka organismam.

Rapšu eļļa nepalielina holesterīna līmeni organismā. Tā ir lieliska izvēle cilvēkiem, kuri rūpējas par sirds veselību. Rapšu eļļa satur lielu daudzumu mononepiesātināto tauku, kuri, kā pierāda pētījumu rezultāti, asinīs samazina “slikto” holesterīnu un kontrolē asins glikozes daudzumu. Ja zinātniskie fakti jūs vēl nav pārliecinājuši, garšas kārpiņas noteikti to izdarīs. Rapšu eļļā var cept pilnīgi visu! Maigās garšas dēļ to var izmantot jebkuras tautas tradicionālo ēdienu pagatavošanā. Ja jums ir jāizvēlas tikai viena eļļa, ko turēt savā plauktiņā, tad tai ir jābūt rapšu eļļai. Rapšu eļļai ir ārkārtīgi liela siltumizturība. Tā ir stabila un augstās temperatūrās nesadalās, tāpēc ir ideāla cepšanai. Tāpat tā ir lielisks papildinājums salātiem un vinegretiem. Tev noteikti šovasar ir jāizmēģina kāds ēdiens, kurš pagatavots, izmantojot rapšu eļļu!