Par rapšu eļļu

Rafinēto vai auksti spiesto

Kuru no eļļām izvēlēties?

Eļļas savstarpēji nav līdzvērtīgas. Veikalu plauktos atradīsiet plašu augu eļļu klāstu, tādēļ var rasties šaubas – kura no visām ir vispiemērotākā mūsu vajadzībām? Noteikti uzmanīgi jāizlasa informācija uz pudeles etiķetes, lai noskaidrotu produkta sastāvs. Tomēr ne visi apzīmējumi uz etiķetes ir plaši zināmi un saprotami. Piemēram, ar ko atšķiras rafinēta no auksti spiestas eļļas?

Rafinēta un auksti spiesta eļļa tiek iegūta no atšķirīgiem eļļas augu sēklu apstrādes procesiem. Galvenā atšķirība to ražošanas procesā ir temperatūra. Auksti spiestas rapšu eļļas ražošanas procesā temperatūra nepārsniedz 40 – 50 grādus pēc Celsija. Rafinēta eļļa tiek termiski apstrādāta un attīrīta (rafinēta).

 

Garša un smarža

Galvenā atšķirība starp eļļām, kas rodas šo divu procesu gala rezultātā, ir viegli nosakāma. Nerafinētu eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi (olīveļļa extra virgin, linsēklu eļļa, dažas rapšu eļļas), un tai ir izteikta smarža un garša. Rafinētā eļļa (lielākā daļa no mūsu tirgū pieejamām rapšu eļļām) ir ar minimālu smaržu un ļoti neizteiksmīgu garšu, tāpēc to var izmantot daudzu ēdienu pagatavošanā (pat mīklas izstrādājumiem) – tā neietekmē, bet gan izceļ ēdiena dabīgo aromātu.

Rafinēšana un sastāvs

Augu eļļas, kas tiek iegūta no augu sēklām, satur tā saucamās papildvielas, ja tā netiek attīrīta. Rafinēšanas procesa mērķis ir attīrīt eļļu no kaitīgām vielām – gan uzlabojot eļļas kvalitāti, gan padarot to veselīgāku lietošanai uzturā. Šīs kaitīgās vielas augu eļļās rodas augu asimilēšanas rezultātā, to novākšanas un žāvēšanas laikā. Rafinēšanas procesa laikā diemžēl pazūd arī daļa no vielām, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību. Lai gan attiecībā uz rapšu eļļu, šo vērtīgo vielu zudums ir neliels, un pats svarīgākais – tas neietekmē taukskābju īpašības.

Rafinēšanas procesā eļļu ķīmiski attīra, kā rezultātā tā kļūst dzidra, gaiša, bez nogulsnēm un kaitīgiem smagajiem metāliem – svina, arsēna, dzīvsudraba, kadmija vai ķīmiskā piesārņojuma kā, piemēram, benzopirēns. Rafinētā rapšu eļļa satur ievērojami mazāk smago metālu un divas reizes mazāk dzelzs nekā auksti spiestās eļļas. Gadījumā, ja eļļa tiek iegūta ar aukstās spiešanas metodi, un netiek veikta attīrīšana (rafinēšana), dažu kaitīgo vielu novēršana nav vairs tik acīmredzama. Tas nenozīmē, ka šīs eļļas ir kaitīgas mūsu veselībai.

Abi eļļas veidi satur sterīnus un tokoferolus, kas labvēlīgi iedarbojas uz mūsu veselību. Augu sterīni palīdz uzturēt vēlamo holesterīna līmeni asinīs, savukārt tokoferoli atrodami E vitamīna sastāvā. Taisnību sakot, rafinētajās eļļās šo vielu ir nedaudz mazāk, jo daļa no tām iet bojā attīrīšanas procesā, tomēr tās joprojām saglabā veselīgos komponentus.

Uzglabāšana

Auksti spiestu eļļu ir grūtāk uzglabāt nekā rafinētu eļļu. Tam par iemeslu ir papildvielas, kas samazina oksidatīvo stabilitāti jeb uzņēmību pret bojāšanos eļļas oksidēšanās rezultātā. Rafinētajām eļļām ir ilgāks derīguma termiņš, jo tām trūkst oksidēšanās procesa katalizatoru, kas pazūd rafinēšanas procesā. Pateicoties tam eļļas var tikt uzglabātas ļoti ilgi, un tās nezaudē savas uzturvērtības.

Kuru eļļu izvēlēties?

Abas eļļas ir labas. Tomēr, ņemot vērā attīrīšanas pakāpi, daudzi zinātnieki iesaka lietot rafinēto eļļu. Tā noteikti ir drošāka un garšas ziņā neitrālāka, savukārt tās ražošanas process norit atmosfērā, kas aizsargā taukskābes no oksidēšanās.