Kulinārija

Rabarberu kūka Līgo mielastam

Jāņi vairs nav aiz kalniem, tāpēc jāsāk domāt, ko celt galdā izsalkušajiem līgotājiem! Protams, neiztikt bez siera, desiņām un alus, kā arī tradicionālajiem pīrāgiem un rausīšiem. Uz galda noteikti atradīsies vieta arī svaigiem vasaras salātiem vai vienkārši sagrieztiem dārzeņiem, kas apsmidzināti ar rapšu eļļu un apkaisīti ar zaļumiem. Tiem, kam patīk grozīties pie plīts, silti iesakām likt lietā brango rabarberu ražu. Lūk, recepte gardai rabarberu kūkai, ar ko pamieloties Līgo vakarā!

Mīklai vajadzēs:
2 glāzes kviešu miltu
2 ēdamkarotes cukura
 

⅔ glāzes rapšu eļļas

6 ēdamkarotes auksta ūdens

šķipsniņa sāls

Pildījumam vajadzēs:
1 kg rabarberu
120 g sviesta

1 glāze cukura
2 ēdamkarotes miltu

1 tējkarote kanēļa
Nedaudz rapšu eļļas – kūkas un formas ieziešanai

Pagatavošana
Izsijā miltus, ieber bļodā un pievieno cukuru un sāli. Pielej klāt rapšu eļļu un samaisa mīklu, tad pievieno auksto ūdeni un ar rokām masu rūpīgi samīca viendabīgā mīklā.
No gatavās mīklas izveido 2 bumbiņas – vienu mazliet lielāku par otru. Tās ietin pārtikas plēvē un ieliec ledusskapī uz stundu ievilkties.

Pildījumam nomazgā, nomizo un sagriez gabaliņos rabarberus. Ieber tos mazā katliņā, pievieno cukuru un mīkstu sviestu un, nepārtraukti maisot, liec uz lēnas uguns karsēties 10–15 min, līdz rabarberi izšķīst un iegūts viendabīgu konsistenci. Kad biezenis ir atdzisis, tajā iejauc miltus un kanēli.

Izņem no ledusskapja mīklu. Lielāko lodīti izveltnē un ieklāj apaļā cepamajā veidnē, kas ietaukota ar rapšu eļļu. Veidnē ieklātajā mīklas „groziņā” iepilda rabarberu biezeni un tam pāri uzklāj mīklas „vāciņu”, kas izveidots no mazākās bumbiņas. Ar pirkstiem saspied kopā mīklas „groziņa” un „vāciņa” maliņas, lai biezenis būtu noslēgts mīklā.

Kūkas viducī iespraud apm. 10 cm augstu „skurstenīti”, kas izveidots no sarullēta cepamā papīra. Kūkas virspusi nozied ar rapšu eļļu un uz stundu liec cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180 °C.

Kad kūka ir gatava, atdzesē to un apkaisi ar pūdercukuru vai kanēli. Tagad tā ir gatava rotāt tavu Jāņu galdu un iepriecināt vēderus. Vēlam priecīgu līgošanu!