Par rapšu eļļu

Pētījums Lyon Heart Study – par optimālu omega-6 un omega-3 īpatsvaru uzturā

Vidusjūras diēta tiek dēvēta par veselību veicinošu diētu, īpaši iesakot to sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Tās efektivitāte ir pierādīta un dokumentēta vairākos visā pasaulē veiktos pētījumos. Viens no šādiem zinātniskiem projektiem ir Francijā veiktais pētījums Lyon Heart Study, kura mērķis bija noskaidrot saistību starp Vidusjūras diētu un sirds slimību profilaksi, īpaši uzsverot sekundāro profilaksi, t. i., profilaksi, kas vērsta uz cilvēkiem, kuri cieš no sirds un asinsvadu slimībām.

Vidusjūras diēta Lionas iedzīvotājiem 
1988. gadā Lionā, Francijā, veiktā pētījuma mērķis bija izmantot Vidusjūras diētas principus 302 pacientiem (sievietēm un vīriešiem pusmūža vecumā) pēc miokarda infarkta. Lionas iedzīvotāju ēšanas ieradumi bija līdzīgi Ziemeļeiropas valstu iedzīvotāju ēšanas ieradumiem – pacienti citā starpā bija pieraduši smērēt uz maizes sviestu, kas nav iekļauts Vidusjūras diētā. Lai atvieglotu pacientiem veselīga uztura principu ievērošanu, tika ieviesta modifikācija, kas ļāva labāk pielāgot diētu vietējiem ēšanas ieradumiem. Modifikācijas mērķis bija ieviest pacientu ēdienkartē īpaši pētījumam izstrādāto rapšu eļļas margarīnu [1]. Augu izcelsmes eļļa papildināja pētījuma dalībnieku uzturu ar omega-3 taukskābēm, kuru trūkst vairāku Eiropas valstu diētās.

Optimāla taukskābju proporcija 2:1
Pēc 27 mēnešu diētas ievērošanas tika veiktas īpašas analīzes ar mērķi novērtēt cilvēku, kuri ievēroja projekta autoru ieteikumus, veselības stāvokli. Apkopotie rezultāti liecina par atkārtotu sirdstriekas gadījumu samazināšanos par 70%, salīdzinot ar kontrolgrupu, kurā netika veiktas izmaiņas ēšanas ieradumos [2]. Visbiežāk minētais iemesls, kāpēc Vidusjūras diēta ir tik efektīva sirds un asinsvadu slimību sekundārajā profilaksē, ir šīs diētas svarīga īpašība, proti, zems omega-6 taukskābju īpatsvars attiecībā pret omega-3.

Pētījums Lyon Heart Study pierādīja, ka svarīgs ir ne tikai uzņemto taukskābju daudzums, bet arī to proporcija. No uztura viedokļa visieteicamākais omega-6 taukskābju īpatsvars attiecībā pret omega-3 ir 2:1. Savukārt Ziemeļeiropas valstu iedzīvotāju tradicionālajā uzturā šis īpatsvars ir 10:1. Salīdzinājumam, tradicionālajā Krētas iedzīvotāju diētā, kuriem ir reģistrēta ļoti zema mirstība no sirds išēmiskās slimības, taukskābju proporcija ir mazāka par 2:1 [2]. Nelabvēlīgā omega-6 un omega-3 proporcija mūsu ģeogrāfiskā platuma iedzīvotāju uzturā galvenokārt izriet no omega-3 taukskābju deficīta ēdienā. No Vidusjūras diētas principiem izriet ieteikums izmantot uzturā vairāk produktu, kas ir bagāti ar omega-3 taukskābēm, piemēram, rapšu eļļu, neuzņemot papildus omega-6 taukskābes. Šādi risinājumi ļauj atjaunot optimālu un no sirds slimību profilakses viedokļa labvēlīgu taukskābju proporciju uzturā.

Rapšu eļļa – Vidusjūras diētas daļa
Lyon Heart Study pētījums pierādīja Vidusjūras diētas efektivitāti gan primārajā profilaksē (pirms saslimšanas ar sirds slimību), gan sekundārajā profilaksē (personām, kuras cieš no sirds un asinsvadu slimībām, tostarp arī pacientiem pēc miokarda infarkta). Lionas iedzīvotāju vidū veiktais pētījums liecina arī par to, ka viens no veidiem, kā labāk pielāgot Vidusjūras diētas principus Ziemeļeiropas valstu iedzīvotāju ēšanas ieradumiem, ir iekļaut tajā rapšu eļļu, t. i., mūsu reģionā izplatītos taukus, kurus raksturo vēlamā omega-6 un omega-3 taukskābju proporcija 2:1.

Avoti:
1. Szostak W.B., Dowody na skuteczność zmian w doborze tłuszczów w diecie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych [w:] Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, tom II, praca zbiorowa pod redakcją Jana Krzymańskiego, Warszawa 2009
2. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Żywienie a choroby sercowo-naczyniowe [w:] Forum Profilaktyki, styczeń 2008, nr 1 (10), 1-3