Kulinārija

Pašu gatavotās piparkūkas – visgardākās!

Ziemassvētkos daudzi no mums ar lielu prieku un entuziasmu ķeras pie piparkūku cepšanas, īpaši, ja ģimenē ir mazi, čakli rūķi, kam šis pasākums izvēršas par aizrautīgu rotaļu, veidojot un kārtojot uz pannas glītas sirdis, zvaigznes, zvaniņus un dažnedažādas citas figūriņas.

Lai gatavošanas prieks būtu vēl lielāks un iznākums – vēl gardāks, der pamēģināt šogad piparkūku mīklu pagatavot paša spēkiem, nevis paļauties uz veikalu piedāvājumu. Mājās gatavota mīkla ļauj improvizēt ar garšvielām, izveidojot neatkārtojamu garšas un smaržas buķeti, turklāt tā būs krietni vērtīgāka arī no uztura viedokļa. Protams, ja talkā ņemsi ar A un E vitamīniem bagāto rapšu eļļu. Starp citu, rafinēta rapšu eļļa ir lieliski piemērota dažādu konditorejas izstrādājumu gatavošanai, jo tai nav ne izteiktas garšas, ne krāsas, turklāt tā ir lielisks omega-3 un omega-6 nepiesātināto taukskābju un augu sterolu avots, palīdzot organismam samazināt holesterīna līmeni.

Tad nu ķersimies pie mīklas* gatavošanas!

Sastāvdaļas:
2,5 kg miltu
1,5 kg cukura
1/2 glāze rapšu eļļas
1/2 glāze ūdens
3 olas
cepamais pulveris
vismaz 3 muskatrieksti (jāsamaļ)
vismaz 30 krustnagliņas (jāsamaļ)
vismaz 10 kardamona graudiņi (jāsamaļ)
vismaz 1 ēdamkarote kanēļa
vismaz 1 ēdamkarote malta koriandra
kaltētas citronu vai apelsīnu miziņas (jāsamaļ)
citas garšvielas (pēc ieskatiem) – ķimenes, ingvers, melnie un smaržīgie pipari, vaniļa

Pagatavošana:
Čuguna katlā izkausē un sagrauzdē puskilogramu cukura, pielej ūdeni, ieber vēl 1 kg cukura. Kad cukurs izkusis un izveidojies brūns sīrups, pielej rapšu eļļu. Vēl karstā masā iekul 2 kg miltu un garšvielas, visu labi samaisa un atstāj līdz nākamajai dienai.
Otrā dienā sakuļ trīs olas ar cepamo pulveri (citronskābi un sodu), pievieno mīklai kopā ar vēl puskilogramu miltu un mīca, līdz tā kļūst mīksta un gluda.

Kad mīkla ir gatava, sadali to vairākās porcijās, ja negribēsi cept visu uzreiz, ietin tās pārtikas plēvē un noglabā ledusskapī. Labi, ja mīklai ļauj vismaz dažas dienas ievilkties, bet vislabāk nedēļu vai pat divas!
Piparkūku rotāšanai noderēs rieksti un rozīnes, kausēta šokolāde un pūdercukura glazūra (1 glāzi pūdercukura saputo ar 1 olas baltumu un nedaudz citrona sulas).

Gaišus un saldus Tev Ziemassvētkus kopā ar mīļajiem!

* Receptes pamats ņemts no grāmatas: Piparkūkas /sast. I. Jākobsone. – Rīga, Nordik, 2003.