Par kampaņu

Kampaņa „Iemīli rapšu eļļu” norisinās divās valstīs – Polijā un Latvijā. Tās izglītojoši veicinošās darbības ir plānots turpināt trīs gadus. Kampaņas organizators ir „Polijas Eļļas ražotāju biedrība”. Šo projektu līdzfinansē Eiropas Savienība un Polijas Republika.

Kampaņas „Iemīli rapšu eļļu” mērķis ir patērētāju zināšanu uzlabošana par rapšu eļļas uzturvērtību un pozitīvo ietekmi uz veselību, kā arī tās nozīmi ikdienas uzturā un slimību profilaksē. Pētījumi par rapšu eļļas izvēli starp citām augu eļļām, kas veikti reprezentatīvā izmēģinājumā poļu un latviešu patērētāju vidū, pierāda, ka rapšu eļļa, saukta par „ziemeļu olīveļļu”, nav pienācīgi novērtēta, bet zināšanas par tās uzturvērtību, lieliskajām sastāvdaļām un pozitīvajām kulinārijas īpašībām ir ļoti virspusējas un nepilnīgas.

Kampaņai ir izglītojoši veicinoša nozīme, un tā ir paredzēta galvenokārt patērētājiem, īpaši sievietēm, kuras ir atbildīgas par pārtikas produktu iegādi mājsaimniecībās. Otra mērķauditorija ir šīs jomas viedokļu līderi: diētas ārsti, ārsti, uztura tehnologi, uztura speciālisti, kulinārijas speciālisti un žurnālisti.

Kampaņas „Iemīli rapšu eļļu” ietvaros tiks veiktas darbības gan plašsaziņas līdzekļos, gan tirdzniecības vietās, tostarp reklāmas kampaņas sieviešu žurnālos, tirdzniecības veicināšana tīmeklī, semināri un informatīvi ziņojumi žurnālistiem, darbība sociālajos saziņas līdzekļos, kā arī degustācijas tirdzniecības vietās. Turklāt tiek plānots veikt darbības, kas paredzētas sabiedriskās domas veidošanai, tostarp dalība zinātniskos kongresos un kampaņa specializētajos preses izdevumos.

Kampaņas satura atbalstītājs ir “Programmas padome”, kas veidota no izciliem speciālistiem, kuri nodarbojas ar uztura jautājumiem un diētas nozīmēšanu slimību profilaksei. Šīs padomes vadītājs ir prof. dr. hab. Kšištofs Krīgers (Krzysztof Krygier) – Lauksaimniecības augstskolas Pārtikas zinātņu nodaļas paspārnē esošā Uztura taukvielu un koncentrātu tehnoloģiju iestādes vadītājs Varšavā, speciālists pārtikas tehnoloģiju un cilvēka uztura, jo īpaši taukvielu izmantošanas jomā.


CATI pētījumi par rapšu eļļas izvēli, ko 2011. gada oktobrī Polijas un Latvijas tirgū veica Polijas Sabiedriskās domas aptauju centrs (Polija: N=600, Latvija: N=300).