Par rapšu eļļu

Olīveļļa vai rapšu eļļa?

Olīveļļa tiek plaši uzskatīta par augstākās kvalitātes taukiem. Šis produkts ir veselīgās un sirds slimību profilaksē ieteicamās Vidusjūras diētas galvenā daļa, līdz ar to olīveļļa tiek uzskatīta par svarīgu sabalansēta uztura sastāvdaļu. Neapšaubāmi olīveļļa ir vērtīgs produkts, taču citu augu tauku uzturvielu padziļināta analīze liecina par citu eļļu, piemēram, rapšu eļļas, pārākumu. Tāpēc Centrālajā un Austrumeiropā rapšu eļļa tik bieži tiek ieteikta kā olīveļļas aizstājēja.

Bagāts trūkstošo omega-3 avots
Augu tauki ir nepiesātināto taukskābju avots, no tām visvērtīgākās ir neaizstājamās nepiesātinātās omega-6 un omega-3 taukskābes. Mūsu uzturā trūkst omega-3 taukskābju, tāpēc mūsu ģeogrāfiskā platuma grādos iedzīvotājiem iesaka lietot uzturā vairāk ar šīm uzturvielām bagātu produktu. Šāds produkts ir rapšu eļļa, kurā ir vislielākais omega-3 taukskābju saturs salīdzinājumā ar visiem citiem augu taukiem (desmit reižu vairāk nekā olīveļļā).

Optimāls taukskābju sastāvs
Rapšu eļļu raksturo ne tikai augsts vērtīgo nepiesātināto omega-6 un omega-3 taukskābju saturs, bet arī no uztura vajadzību viedokļa lieliska šo sastāvdaļu proporcija 2:1. Šī optimālā taukskābju proporcija ir raksturīga Vidusjūras diētai, kuras galvenais princips ir samazināt omega-6 taukskābju daudzumu, vienlaikus palielinot omega-3 taukskābju koncentrāciju uzturā. Olīveļļā, ņemot vērā, ka tajā ir daudz mazāks omega-3 taukskābju saturs nekā rapšu eļļā, taukskābju proporcija nav tik labvēlīga – tā ir 9:1.

Rapšu un olīveļļas sastāva salīdzinājums

Rapšu eļļa Olīveļļa
Polinepiesātinātās taukskābes Linolskābe (omega-6) 20% 9%
Alfa-linolēnskābe (omega-3) 10% 1%
Omega-6 un omega-3 proporcija 2:1 9:1
Mononepiesātinātās taukskābes Oleīnskābe 62% 75%
Piesātinātās taukskābes 7% 15%

Avots: Monogrāfija „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa pravda, prof. Dr. hab. Jana Krzimańskiego z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin

 

Rapšu eļļas pārākums ir ievērojams arī piesātināto taukskābju zemā satura dēļ. Šīs sastāvdaļas negatīvi ietekmē organismu, palielinot sirds un asinsvadu slimību rašanās risku. Rapšu eļļai ir vismazākais piesātināto taukskābju saturs salīdzinājumā ar visiem citiem augu taukiem. Šajā ziņā olīveļļa nav izņēmums, jo tai ir raksturīgs divreiz lielāks nelabvēlīgu piesātināto taukskābju saturs nekā rapšu eļļai.

“Ziemeļu olīveļļas” priekšrocības
Ņemot vērā lielo un olīveļļai vislīdzīgāko oleīnskābes saturu, rapšu eļļu mēdz dēvēt par “ziemeļu olīveļļu”. Šis nosaukums liecina ne vien par rapšu eļļas līdzību olīveļļai vērtības ziņā, bet arī par labāku Polijas izejvielas īpašību piemērotību mūsu ģeogrāfiskā platuma apstākļiem (lielāks deficīto omega-3 taukskābju saturs).

Atsevišķu taukskābju sastāva analīze liecina, ka tieši rapšu eļļa ir produkts, kuram no cilvēka uztura vajadzību viedokļa piemīt vislabvēlīgākās īpašības. Optimālā neaizstājamo nepiesātināto taukskābju proporcija, viszemākais piesātināto taukskābju saturs, kā arī augsts un olīveļļai vislīdzīgākais oleīnskābes saturs padara rapšu eļļu pārāku par citiem augu taukiem.