Kulinārija

Ņammīgā auzu pārslu putra un vēl šis tas par bērnu uzturu

Gatavojot bērniem, jācenšas panākt, lai ēdiens būtu vienlaikus gan garšīgs, gan veselīgs. Tas nozīmē, ka jau no pusgada vecuma, kad mazo sāk piebarot, viņa ēdienkartē ir jāparādās gan ogļhidrātiem, ko lieliski nodrošina dažādas graudaugu biezputras, augļi un dārzeņi, gan olbaltumvielām, ko uzņemam ar piena produktiem, zivīm un gaļu, gan arī taukvielām, kam ir ārkārtīgi svarīga nozīme nervu sistēmas, veselīgas ādas un redzes attīstības procesos.

Speciālisti iesaka bērnu uzturā ierobežot dzīvnieku izcelsmes taukus un vairāk lietot augu eļļas. Īpaši rapšu eļļu, kas ir bagāta ar neaizvietojamajām Omega-3 un Omega-6 taukskābēm, kā arī ar eļļā šķīstošajiem vitamīniem. Turklāt rapšu eļļu var pievienot mājās gatavotai zīdaiņu pārtikai – dažādiem biezenīšiem un putriņām – jau no 6 mēnešu vecuma. Labāk eļļu pievienot jau gatavam ēdienam, jo karsēšanas procesā visas augu eļļas zaudē daļu savu vērtīgo īpašību. Rapšu eļļas priekšrocība ir tā, ka tai nav izteiktas garšas, tāpēc visticamāk, ka mazie izvēlīgie ēdāji pat nepamanīs, ka ēdienam ir kas piemaisīts.

Kad mazie kārumnieki jau ir paaugušies, mammas var likt lietā savu fantāziju, lai padarītu veselīgos ēdienus gardākus no skata. Lielākajai daļai bērnu ir svarīgi ne vien, lai ēdiens ir garšīgs, bet arī acij tīkams vai interesants. Tāpēc apaļo šķīvi var pārvērst dažādās ainiņās vai sejiņās, izmantojot dārzeņu vai augļu šķēlītes, krējumu un citus bērniem piemērotus produktus.

AUZU PĀRSLU PUTRA

Sastāvdaļas
2-3 ēdamkarotes auzu pārslu putras
1 vidējs ābols
1 mazs banāns
saujiņa dzelteno rozīņu
2 tējkarote medus
1-2 ēdamkarotes saldā krējuma
1 ēdamkarote rapšu eļļas

Pagatavošana
Novāra biezu auzu pārslu putru un ļauj nedaudz atdzist. Tikmēr nomizo ābolu un kopā ar pusi no banāna sagriež gabaliņos. Augļus ar auzu pārslu putru, saldo krējumu un rapšu eļļu sablenderē.

Pēc tam putru izdekorē ar atlikušo banāna pusi, rozīnēm un medu. Jo interesantāk tiks izdekorēts ēdiens, jo labprātāk mazais to apēdīs. Atceries, ka dekorēšanai vari izmantot jebkurus augļus un sezonas ogas.

Lai labi garšo!