Kulinārija

Maltīte, kas neliks pavadīt pie plīts visu dienu, – katras saimnieces sapnis

Sagaidot Ziemassvētkus un gada beigas, arvien biežāk aizdomājamies par to, ko aizvadītajā gadā esam paveikušas. Kāda no mums pārdomās, kādas virsotnes sasniegtas karjerā, cita – par uzvarām personīgajā dzīvē. Tomēr neviens no šiem sasniegumiem nav iedomājams bez kārtīgas maltītes, tātad – arī mazākiem un lielākiem iekarojumiem kulinārijas pasaulē.

Pirmssvētku laiks ir tas brīdis, kad ir vēlme izbaudīt ko nebijušu un interesantu, bet tajā pašā laikā ne visai laikietilpīgu, jo vēl ir tik daudz lietas, ko jāpagūst izdarīt, lai pilnībā spētu izbaudīt svētku noskaņu. Palutini sevi un savus mīļos ar gardiem ēdieniem, kuru pagatavošana tev neliks visu dienu pavadīt pie pavarda.

Idejas mielastam, kura pagatavošana var aizņemt nedaudz vairāk kā pusstundu

Silti un sātīgi tunča salāti

100 g tunča150 g makaronu (vēlams mazie gliemežvāki)
1 liels tomāts
1/3 vidēja izmēra ķīnas kaposta
1 ola
100 g siera
3–4 tēj.k. rapšu eļļas

Pagatavošana:
Atsevišķi uzvāra makaronus un olu. Ja porcija paredzēta lielāka, var likt vārīties divas olas. Kamēr gaida vārāmies makaronus un olas, tikmēr lielā traukā sagriež tomātu un ķīnas kāpostu, pievienojot klāt tunci un ierīvējot sieru. Kad makaroni uzvārījušies, noskalo tos un pievieno klāt pārējām sastāvdaļām. Uzvārīto olu smalki sagriež vai saspiež ar dakšiņu mazākos gabalos. Pievieno rapšu eļļu un samaisa. Garšvielas pievieno pēc gaumes, rekomendējamās – dilles, timiāns, malti melnie pipari un sāls.

Vistas spārniņi apelsīnu mērcē

8 vistas spārniņi
40 g sviesta
3 ēd.k. rapšu eļļas
sāls
melnie pipari
4–6 lauru lapas (ja vēlas)
1 citrons
100 ml sausa baltvīna
3 ēd.k. bieza apelsīnu ievārījuma

Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 230 °C un vistas spārniņus liek cepeškrāsns pannā. Uz plīts mazākā pannā uzkarsē eļļu un izkausē sviestu, līdz tie sāk čurkstēt. Tad uzlej uz spārniņiem, kurus pēc tam apkaisa ar sāli un pipariem, kā arī apklāj ar lauru lapām, ja izvēlēts tās izmantot. Cep cepeškrāsnī līdz gaļa ieguvusi zeltainu brūnumu un viscaur izcepusies. Pa to laiku karstā ūdenī nomazgā citronu, tad norīvē miziņu, izspiež sulu un liek visu mazā katliņā. Pielej vīnu, pievieno apelsīnu ievārījumu un vāra uz vidējas liesmas, kamēr ievārījums izšķīdis un šķidrums ieguvis viendabīgumu. Tad, samazinot temperatūru, turpina sildīt mērci. Kad vistas spārniņi gatavi, tos liek uz uzsildīta šķīvja (bez lauru lapām). Apelsīna ievārījuma maisījumu uzlej uz pannas, kurā tika cepta gaļa, un uz plīts liek vārīties, maisot līdz ar pannas nosēdumiem. Pēc tam mērci ielej mērces traukā un pasniedz ar spārniņiem. Porcija paredzēta četrām personām. Tās pagatavošanas laiks – aptuveni pusstunda. Piedevu ēdienam izvēlies pēc saviem ieskatiem – tie var būt mazie kartupelīši, sautēti dārzeņi vai kas cits.

Kartupeļu-burkānu pankūkas

4 lieli kartupeļi
4 sulīgi vidēji lieli burkāni
1 glāze miltu
1 glāze kefīra
1 ola
2 tēj.k. cukura vai medus
sāls
soda
rapšu eļļa cepšanai

Pagatavošana:
Nomizo kartupeļus un burkānus. Sarīvē tos. Burkānu sarīvēšanai var izmantot sulas spiedi, jo tad, kamēr gatavo pankūkas, var izbaudīt svaigi spiestu burkānu sulu. Uz plīts uzsilda pannu. Tikmēr sarīvētajiem kartupeļiem un burkāniem pievieno miltus, kefīru, olu, cukuru vai medu, šķipsniņu sāls, šķipsniņu sodas un kārtīgi izmaisa. Kad pankūku mīkla gatava, sāk cept uz sakarsētās pannas. Kad pankūkas gatavas, pasniedz tās ar skābo krējumu vai ievārījumu.