Kulinārija

Ko pagatavot, lai iepriecinātu savu ādu?

Izklausās dīvaini? Nebūt ne – skaistai un veselīgai ādai ir vajadzīgi ne vien labi kosmētiskie līdzekļi un atbilstoša kopšana, bet arī sabalansēts uzturs, kas bagāts ar organismam vajadzīgajām uzturvielām, šķiedrvielām, vitamīniem un taukskābēm.

Te vēl šis tas par uzturvielām un produktiem, kas pavasarī tev palīdzēs rūpēties par ādas jauneklību, elastību un mirdzumu! Starp citu, arī rapšu eļļa satur mūsu ādai tik noderīgās Omega-3 taukskābes, beta-karotīnu un vitamīnu E!

• Omega-6 taukskābes nodrošina ādas veselību, elastību un sniedz tai starojošu mirdzumu, tāpēc lieto uzturā zivis (lasi, tunci, siļķi, sardīnes) un rapšu eļļu.
• Rapšu eļļā esošās Omega-6 un Omega-9 taukskābes uztur ādu mīkstu un elastīgu, stimulē šūnu vielmaiņu epidermā un novēršot ādas sausumu.
• A vitamīns uzlabo ādas vispārējo stāvokli, paaugstina tās tonusu un aizsardzības spējas, tāpēc nāk par labu treknās zivis un beta-karotīnu saturošie dārzeņi – burkāni, paprika, tomāti un garšaugu zaļumi.
• B vitamīns palīdz cīnīties ar stresu, kas nelabvēlīgi ietekmē mūsu ādas stāvokli, tālab ēdienkartē jāiekļauj arī zaļie dārzeņi, aknas, olas un rieksti.
• C un E vitamīni iedarbojas kā antioksidanti un palīdz pret ādas novecošanās procesiem, tāpēc ieteicami ir kivi un citrusaugi, kā arī E vitamīnu saturošās augu eļļas, rieksti, zaļie dārzeņi un olas dzeltenums.
• Ādu vajag mitrināt arī no iekšpuses, tālab lieliski noderēs tīrs ūdens (vēlams vismaz 5 glāzes dienā), ūdens ar citrona sulu, kā arī burkānu sula ar pilienu rapšu eļļas.

Bet tagad ķersimies pie lietas un pagatavosim ar vitamīniem un vērtīgajām Omega-3 taukskābēm bagātīgus salātus, kas iepriecinās ne vien vēderu, bet arī ādu!

Ātrie tunča salāti
• 125g konservēta tunča savā sulā
• 3 svaigi tomāti
• 3 mazie gurķi
• neliela galviņa lapu salātu
• 2 cieti vārītas olas
• 1 saldā paprika
• olīvas bez kauliņiem (ja garšo)
• citrons
• sarkanais sīpols
• zaļumi
• sāls, svaigi malti pipari
• 2 ēdamkarotes rapšu eļļas

Ieliec bļodā lapu salātus (var sagriezt ar nazi vai plucināt ar pirkstiem), pievieno prāvos gabalos sagrieztus dārzeņus, olīvas un pusi no gredzenos sagrieztā sīpola. Tad pievieno tunča gabaliņus, eļļu, uzber garšvielas un zaļumus, piespied nedaudz citrona sulas un visu uzmanīgi sajauc (drīzāk viegli pārcilā, nevis maisi!). Lai smukāk, salātiem pa virsu izkārto daiviņās sagrieztu vārīto olu un sīpolu ripiņas. Tagad ir gatavs – garšas un skaistuma piedzīvojums var sākties!