Kulinārija

Ķirbis ir gatavs pārvērtībām!

Ķirbis ir īsta bagātība – iejūties labās fejas lomā un pārvērt to… varbūt ne gluži karietē, bet burvīgās un veselīgās maltītēs visai ģimenei!

Vai zināji, ka ķirbis ir oga? Viena vareni liela un ļoti vērtīga oga, kas satur daudz organismam vajadzīgu vitamīnu un minerālvielu – C vitamīnu, B grupas vitamīnus, karotīnu, pektīnu, fosforu, magniju un varu.

Vislabāk to lietot svaigā veidā – izspiežot sulu vai gatavojot veselīgus salātus (sarīvē mīkstumu, pievieno medu, nedaudz rapšu eļļas un dzērvenes vai apelsīna mīkstumu), jo tā var uzņemt visu to labāko, kas vien ķirbim iekšā. Starp citu, tur iekšā ir arī sēkliņas! Noder gan uzgraušanai, gan salātiem, gan smalkmaizītēm un dekorēšanai – ļoti ieteicamas bērniem.

Protams, ķirbis ir lielisks arī dažādiem sautējumiem, plātsmaizei, pankūkām un konservēšanai (īpaši ar cidonijām), kā arī burvīgām biezeņzupām. Te nu var ļaut vaļu fantāzijai – iedvesmai piedāvājam arī vienu recepti, kas ļaus ķirbim pārvērsties sātīgās pusdienās.

Ķirbja biezeņzupa ar vistas gabaliņiem

Sastāvdaļas
- 1/3 vidēja ķirbja
- 2 vistas filejas
- kausētais siers
- nedaudz rapšu eļļas
- 2 vidēji sīpoli
- 3 ķiploka daiviņas
- karijs
- malts ingvers
- pētersīļi
- citrons
- sāls un melnie pipari

Pagatavošana
Bļodiņā saberam sāli, piparus, kariju, pievienojam ēdamkaroti rapšu eļļas un ½ citrona sulas. Mērcīti samaisām un beram bļodiņā nelielos gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Ar rokām rūpīgi iemīcām gaļu marinējamajā mērcītē un ļaujam “ievilkties”. Tagad ķeramies pie ķirbja mizošanas un mīkstuma attīrīšanas no sēkliņām. Kad tas paveikts, sakapājam sīpolus un ķiplokus.

Liekam uz mērenas uguns lielu katlu ar biezu pamatni un uzkarsējam tajā nedaudz rapšu eļļas, kurai pievienojam sīpolus un ķiplokus. Kamēr tie apcepas zeltaini brūni, sagriežam notīrīto ķirbi mazos gabaliņos un beram katlā, pa virsu uzlejam nedaudz verdoša ūdens un vārām, kamēr ķirbis sāk šķīst. Tad ķirbju zupu sablenderējam un pievienojam klāt apmēram 100 g kausētā siera, nedaudz sāli un šķipsniņu ingvera, visu rūpīgi samaisām un vēlreiz uzkarsējam.

Tagad arī vistiņa ir gatava cepināties – uzkarsējam pannā rapšu eļļu un gatavojam filejas gabaliņus smuki brūnus (vislabāk vok pannā uz lielas uguns). Kamēr tie cepas, sasmalcinām pētersīļus.

Nu, lūk! Tagad tik lejam biezeņzupu bļodiņās, pieberam apceptos vistas gabaliņus un visu pārkaisām ar zaļumiem. Ja tīk, pa virsu vēl uzliekam smuku skābā krējuma micīti!