Kulinārija

Gatavo vasarā – baudi vitamīnus ziemā!

Sulīgie un gardie vasaras augļi, ogas, zaļumi un dārzeņi satur daudz vērtīgu vitamīnu, ko dikti gribētos saglabāt arī priekšdienām. Čaklākie jau laikus sāk gatavot krājumus ziemai – vāra ievārījumus, sāla, konservē un marinē.

Rapšu eļļā sautēti dārzeņu biezeņi un lečo, kā arī sutinātas gailenes labi glabāsies, pateicoties rapšu eļļā esošajam E vitamīnam, kurš iedarbojas kā antioksidants. Tomēr nevar noliegt faktu, ka termiskās apstrādes rezultātā iet zudībā daudz vērtīgu uzturvielu, tādēļ vislabāk saglabāt vitamīnus ziemai izdosies tiem, kam mājās ir ledusskapis ar prāvu saldētavu.

Visbiežāk tiek sasaldētas dažādas ogas (zemenes, mellenes, upenes, brūklenes u.c.), taču tikpat veiksmīgi var sasaldēt arī dažādus augļus, dārzeņus un zaļumus. Sasaldēt var gan veselas ogas, gan augļu un dārzeņu gabaliņus, gan blenderētas vasaras un rudens veltes.

Daži noderīgi padomi
- Saldējamajiem produktiem jābūt maksimāli sausiem un vēlams nelieliem – ogas nomazgā un nožāvē, augļus un dārzeņus, sagriež šķēlītēs vai nelielos kubiciņos un pirms saldēšanas nožāvē vai nosusina kokvilnas dvielī.

- Produktu sasaldēšanai vajag izmanot saldētavas augšējo (visaukstāko) plauktu. Tajā novieto sasaldējamos produktus vienmērīgi izkaisītus uz paplātes, un tikai pēc ~ 2 h tos ievieto plastmasas trauciņos vai maisiņos noglabāšanai saldētavas zemākajos plauktiņos.

- Lai sasaldētie produkti nepiesūktos ar „svešām” smaržām, tos ir jāglabā cieši noslēgtā iesaiņojumā. Produktu glabāšanai ir izmantojami ne vien specializētie trauciņi un maisiņi, bet arī saldējuma kastītes u.c. kārtīgi aizvākojamas tvertnes, kas gatavotas no pārtikas glabāšanai domāta plastikāta vai laminēta kartona.

- Mīkstas un pārgatavojušās ogas un augļus labāk sasaldēt sablenderētus biezenī, nevis veselus. Jāatceras, ka trauciņiem jābūt nelieliem – lai atsaldējot tos var izmantot vienā reizē, jo sasaldēto masu nebūs iespējams sadalīt, bet atkausētu – jāizlieto uzreiz.

- Blenderēt var arī dārzeņus, piemēram, tomātus, papriku vai ķirbjus. Gardi ir arī dažādi dārzeņu maisījumi biezeņzupām, piemēram, tomāts ar burkānu vai tomāts ar papriku, vai pat visus iepriekš minētos kopā.

- Papriku, ziedkāpostus, brokoļus un burkānus pirms sasaldēšanas vajag blanšēt, citādi tie maina krāsu un garšu.

- Blanšēšana noris sekojoši: dārzeņus rūpīgi nomazgā, sadala nelielās daiviņās un ieliek metāla sietiņā. Sagatavo divus traukus – vienā ir verdošs ūdens, otrā ledains (vēlams ar ledus gabaliņiem). Vispirms sietiņu iegremdē uz 2-3 minūtēm verdošajā ūdenī, pēc tam – ledusaukstajā. Pirms sasaldēšanas jānožāvē uz dvielīša. Šī procedūra aptur fermentu iedarbību, kuru rezultātā mainās produktu garša un krāsa.

- Sasaldēšanai lieliski piemēroti arī dažādi zaļumi – pētersīļi, seleriju lapas un baziliks, bet dilles tam neder, tās labāk izkaltēt.

- Sasaldēt var arī piparmētru lapiņas – no tām gatavotā tēja būs gardāka nekā no kaltētas tējas gatavotā.

- Arī gailenes vislabāk sasaldēt – tās mazliet pasutina rapšu eļļā ar sāli, lai iztvaiko mitrums, atdzesē un liek trauciņos. Tos jātur augšējā plauktiņā aptuveni diennakti, tikai pēc tam novieto glabāšanai apakšā.