Par rapšu eļļu

Ar rapšu eļļu uz dārzu vai vasarnīcu

Vasarā nav laika daudz lasīt, tāpēc šoreiz tikai trīs mazi atgādinājumi tiem, kuri brīvdienās pošas uz dārzu nedaudz parušināties pa zemīti un nobaudīt pirmo ražu, kā arī visiem, kuri jau kārto mantas, lai pārceltos uz vasarnīcu.

1. Atgādinājums.
Neaizmirsti paņemt līdzi rapšu eļļu!
Tu taču gatavosi svaigus salātus, tātad bez rapšu eļļas neiztikt. Lai organismā uzsūktos vērtīgie taukos šķīstošie vitamīni un A provitamīns (beta-karotīns), kas ir svaigos dārzeņos un zaļumos, tie ir jāuzņem kopā ar taukvielām – vislabāk rapšu eļļu, jo tā satur arī vērtīgās Omega-3, Omega-6 un Omega-9 nepiesātinātās taukskābes. Starp citu, eļļa var lieti noderēt arī tad, ja gatavosi marinādi vai mērci gaļas, zivs vai dārzeņu grilēšanai.

2. Atgādinājums.
Neaizmirsti par pienācīgu eļļas glabāšanu!
Rapšu eļļa satur E vitamīnu, kas iedarbojas kā antioksidants, tālab tā nezaudē savu kvalitāti skābekļa ietekmē. Tas nozīmē, ka rapšu eļļa ilgi saglabājas svaiga un nezaudē savu uzturvērtību. Tomēr pēc atvēršanas eļļu ir vēlams uzglabāt tumšā un vēsā vietā, ja iespējams – ledusskapī. Ja vasarnīcā nav ledusskapja, tad eļļu var turēt kādā skapītī ar durtiņām. Labi, ja atrastos vieta apakšējā plauktiņā, jo tuvāk pie zemes parasti ir nedaudz vēsāks nekā virtuves augšējos plauktiņos. Rapšu eļļu vajag sargāt no tiešiem saules stariem tālab, ka tie noārda dažādas vielas, arī eļļā esošo beta-karotīnu, tādējādi mazinot tās vērtīgās īpašības. Protams, arī eļļas pudeles vāciņam ir jābūt ciet, kamēr tā gaida savu kārtu iepriecināt mūsu vēderus.

3. Atgādinājums.
Neaizmirsti par derīguma termiņu!
Ja eļļa ir paņemta līdzi uz vasarnīcu, der laiku pa laikam tomēr pārliecināties, vai eļļai nav beidzies derīguma termiņš, kas norādīts uz pudeles vai etiķetes. Ja eļļa tiek pareizi uzglabāta, parasti tā saglabā savas īpašības un ir derīga lietošanai uzturā aptuveni gadu pēc tās izgatavošanas.

Šoreiz tas arī viss, izbaudi vasaras priekus svaigā gaisā!

Kā uzglabāt rapšu eļļu