Kulinārija

Ai, tas nekas! Upsy daisy!

8. jūniju mēdz atzīmēt kā Upsu Daisy Day – dienu, kurā jo īpaši mosties no rīta laimīgai, brīnišķīgai un pateicīgai pasaulei par jauno, skaisto dienu. Varbūt varam to saukt par „Ai, tas nekas!” dienu? Dienu, kurā priecāties par ziedošajiem jasmīniem, par pūkainajiem gubu mākoņiem; dienu, kurā uzsmaidīt nejaušam garāmgājējam, kurš nedod ceļu, vai kādam mērķtiecīgam skrējējam agrā rītā, kurš liek sajusties, jā, mazliet neveikli – jo, kad gan es pati pēdējo reizi skrēju, vingroju, dejoju; dienu, kurā pasveicināt nīgro kaimiņieni, vai tik vien, kā noplātīt rokas, ja garām braucoša mašīna apšļāc no galvas līdz kājām, jo peļķe milzīga un, protams, neapbraucama; dienu, kurā kopā ar bērniem vakarā izmētāt spilvenus, rotaļu lāčus un vasaras kleitas pa istabu, lai pēc tam smejoties un bez elpas atkal visu sakārtotu līdz, protams, perfektai kārtībai. Vakars klāt – un laiks vakariņām! Svētku vakariņām – lai svinētu vēl vienu nodzīvotu brīnumskaistu dienu, vēl vienu ugunīgu saulrietu!

Dažas idejas vasarīgam svētku mielastam

Pikantā garneļu zupa
Sastāvdaļas (4 personām):
3 ēd. k. rīsu vai baltvīna etiķa
500 ml vistas buljona
1 ēd. k. sojas mērces
1–2 ēd. k. gaiši brūnā cukurniedru cukura
1–2 ēd. k. rapšu eļļas
Īkšķa lieluma gabaliņš ingvera, nomizots un sakapāts
2 mazi sarkanie čili pipari, atsēkloti un smalki sakapāti
3 lociņi, smalki sakapāti
300 g lobītu garneļu

Pagatavošana:
Katlā sajauc buljonu, etiķi, sojas mērci, cukuru (vispirms pievieno 1 ēd. k. un vēl vienu beigās, ja vēlaties zupu saldāku), pievieno ingveru, čili piparus un lociņus, uzvāra. Pievieno rapšu eļļas. Pavāra minūti, tad pievieno un izkarsē garneles. Pasniedz mazās bļodiņās vai buljonkrūzēs.

Kraukšķīgie tomātu un redīsu salāti
Sastāvdaļas (4 personām):
200 g tomāti, sakapāti
1–2 sarkanie sīpoli, smalki sakapāti
½–1 gurķis, sagriezts kubiņos
100 g sarkano redīsu, sagrieztu kubiņos
Mērcei:
2 ēd. k. rapšu eļļas
1 tējk. uzsildītu Dižonas sinepju
½–1 laima sula
1 tējk. cukurniedru cukura
1 sarkanais čili pipars, atsēklots un smalki sakapāts
sauja piparmētru lapu, rupji sakapātu

Pagatavošana:
Bļodā sajauc mērces sastāvdaļas. Pievieno tomātus, gurķi un redīsus, kārtīgi samaisa. Pirms pasniegšanas ļauj ievilkties istabas temperatūrā apmēram 10 minūtes.

Liesais cūkas cepetis ar kuskusu un ingvera jogurtu
Sastāvdaļas (6 personām):
2 cūkas filejas, apmēram 500 g katra, attīrītas no taukiem
2 tējk. rapšu eļļas
3 tējk. malta kumina
1 tējk. malta kanēļa
4 tējk. malta ingvera
250 g kuskusa
100 g rozīņu
1 citrona miza un sula
neliela buntīte piparmētru, sakapātas
200 g dabīgā jogurta

Pagatavošana:
1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 170–190 ºC. Pannā apbrūnina cūkas filejas 4–5 minūtes uz lielas uguns, divreiz apgriežot. Eļļā iejauc 2 tējk. kumina, kanēļa, 2 tējk. ingvera un citas garšvielas (piem., sāli un piparus) – ar maisījumu ierīvē apbrūninātās filejas. Pārvieto filejas uz cepešpannu un cep krāsnī 30–35 min. vai līdz cepetis sulojas tīri (bez asinīm), iedurot biezākajā vietā.
2. Kuskusā iejauc atlikušo kuminu, rozīnes, citrona mizu un sulu, pievieno citas garšvielas (piem., sāli) un aplej ar 400 ml verdoša ūdens. Kārtīgi samaisa un zem vāka ļauj nostāvēties 5 min., tad iemaisa piparmētras.
3. Jogurtā iemaisa atlikušo ingveru un nedaudz citu garšvielu pēc izvēles. Cepeti griež biezās šķēlēs un pasniedz ar kuskusu un jogurtu.

Rabarberu un zemeņu deserts
Sastāvdaļas (4 personām):
450 g rabarberu, sagriezti 4 cm garos gabaliņos
100 g gaiši brūnā cukurniedru cukura
1 apelsīna miza, sarīvēta
1 ēd. k. zemeņu ievārījuma
2 olas, baltums atdalīts no dzeltenuma
1–2 ēd. k. rapšu eļļas

1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 160–180 ºC. Rabarberus ievieto cepamtraukā, pārkaisa 50 g cukura un apelsīna mizu, samaisa. Apklāj ar foliju un cep 35–40 minūtes līdz mīksti.
2. Rabarberus izņem no krāsns, ļauj nedaudz atdzist. Tad iemaisa ievārījumu un olas dzeltenumu. Rabarberu masu sadala četrās daļās un ieliek karstumizturīgos trauciņos. Pirms ielikt rabarberu masu karstumizturīgajos trauciņos, pārklāj tos ar rapšu eļļu, lai cepšanas laikā nepiedegtu pie trauku maliņām. Pārklāj ar cepampapīru vai foliju un cep cepeškrāsnī apmēram 10 min, līdz masa nedaudz sabiezē.
3. Kamēr rabarberi gatavojas, olas baltumu sakuļ cietās putās, iejaucot pusi no atlikušā cukura. Pēc tam maigi iecilā pārējo cukuru. Putas kārto virs rabarberu masas, tad ievieto atpakaļ cepeškrāsnī uz vēl 10 min, lai paliek zeltains. Pasniedz uzreiz.